Evropska komisija želi da sva vozila imaju sistem za hitne pozive

Bez autora
Sep 12 2011

Evropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall). Sistem funkcioniše tako što u slučaju nezgode sam pozove liniju za hitne slučajeve na broj 112 i omogući hitnoj pomoći da tačno lokalizuje mesto nesreće.Komisija je usvojila preporuku za zemlje članice EU u kojima ih poziva da modernizuju infrastrukturu operatera mobilne telefonije tako da pozivi preko e-kola budu efikasno povezani s hitnom pomoći.

Evropska komisija želi da sva vozila imaju sistem za hitne poziveEvropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall).

Sistem funkcioniše tako što u slučaju nezgode sam pozove liniju za hitne slučajeve na broj 112 i omogući hitnoj pomoći da tačno lokalizuje mesto nesreće.

Komisija je usvojila preporuku za zemlje članice EU u kojima ih poziva da modernizuju infrastrukturu operatera mobilne telefonije tako da pozivi preko e-kola budu efikasno povezani s hitnom pomoći.

"Taj sistem sačuvaće stotine života i smanjiti bol i patnju žrtvama saobraćajnih nesreća", izjavila je evropska komesarka za digitalnu agendu Nili Krus.

Potpuno funkcionisanje e-kola bi trebalo do 2015. godine da bude uvedeno, pored zemalja EU i na Islandu, u Norveškoj, Švajcarskoj i u Hrvatskoj, navela je komisija.

Zahvaljujući toj tehnologiji, prema proceni EK, moguće je ubrzati dolazak hitne pomoći na mesto nesreće za 40 odsto u gradovima, a za polovinu u seoskim područjima.

Trenutno je automatskim sistemom za hitne pozive u Uniji opremljeno samo oko 0,7 odsto putničkih automobila. Troškovi za ugradnju sistema u nova vozila se procenju na nepunih 100 evra, prenela je agencija ČTK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik